Maa-artisokkakeitto ja lämpimät voileivät

Kävin tässä yhtenä aamupäivänä ystävättäreni Pirjon luona ja Pirjo oli tehnyt aivan uskomattoman ihanan makuista keittoa! Keitossa oli ainakin bataattia ja kookosmaitoa/kermaa ja tämän viikon ruokapiiri-tilauksessa tilasinkin bataatteja, jos jonkinlaista keittoa itsekin niistä sitten virittelisin. Pirjo on aivan uskomaton keittokokki ja kertoi maa-artisokkakeiton olevan ihan parasta. Siispä kaupassa nähdessäni maa-artisokkia päätin oikopäätä tehdä niistä keittoa!

Ohje löytyi Maku-lehden sivuilta. Lisukkeeksi tein lämpimiä voileipiä. Näitä olemme aina aika-ajoin pojan kanssa tehneet ja nämä ovat kyllä olleet todella menestys myös pojan kavereiden keskuudessa. Keitostakin tuli ainakin minun mielestä tosi hyvää. Valkosipuli tosin ehkä pikkuisen peittää hentoa maa-artisokan makua, joten ensi kerralla kokeilen ehkä ilman sitä. Tosin jos pitää valkosipulista (minä ainakin pidän!), niin kyllä tämäkin versio on hyvää.

Maa-artisokkakeitto (3-4:lle)

500 g maa-artisokkia
4 (n.200g) (luomu) perunoita (jauhoinen)
1 rkl (luomu) kasvisliemijauhetta
1 (luomu) valkosipulinkynsi
1/4 tl rouhittua valkopippuria
1-2 dl (luomu) kermaa
vettä

Kuori maa-artisokat ja laita heti kylmään veteen, koska ne tummuvat todella helposti. Kuori myös perunat ja laita kattilaan. Lisää vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös kuorittu valkosipulinkynsi ja kasvisliemijauhe. Keitä, kunnes maa-artisokat ja perunat ovat kypsiä (n. 15 min.).

Kaada keitinvettä hieman vähemmäksi (itse vähensin 2 dl), mutta säästä ylimääräinen vesi kuitenkin vielä, jos keitto on liian paksua. Soseuta ainekset kattilassa sauvasekoittimella (tai käytä blenderiä). Lisää sitten rouhittu valkopippuri ja kerma ja keitinvettä tarvittaessa. Tarjoile kuumana vaikkapa lämpimien voileipien kera.

Lämpimät voileivät (10-12 kpl)

10-12 palaa (luomu) paahtoleipää tai ruispaloja
1 prk Pirkka välimeren tahnaa (maustettua tomaatti-paprika-tahnaa, tms.)
n. 450 g maustamattomia broilerin suikaleita
2-3 rkl (luomu) soijakastiketta
rouhittua musta- ja/tai viherpippuria
1-2 rkl (luomu) oliiviöljyä
(luomu) juustoa (esim.  Arla-Kadett)

Laita uuni kuumenemaan 200-225 asteeseen. Kaada paistinpannulle oliiviöljyä ja paista broilerisuikaleet kypsiksi. Mausta paistamisen loppuvaiheessa soijakastikkeella ja pippurilla.

Levitä leipäpalat leivinpeltille ja voitele leivät välimeren tahnalla. Levittele sitten leipäpaloille paistetut broilerisuikaleet ja laita päällimmäiseksi juustosiivuja tai -raastetta. Laita leivät muutamaksi minuutiksi kuumaan uuniin ja paista, kunnes juusto sulaa.

Tarjoa kuumana tai kylmänä, keiton kaverina tai iltapalana.

Kommentit

  1. Onpas makoisan kuuloinen keitto, mää tykkään keitoista, pitää kokeilla!

    Jaa kiitti huipusta ip:stä tänään ;)

    VastaaPoista
  2. Keitot on kyllä hyviä! Kiitos itsellesi kukkakaalikeiton ohjeesta! :) Kukkakaaliaiheista postailua on sitten täälläkin pian luvassa...

    Ja kiitos itsellesi, kun pyysit mukaan buggia tanssimaan! Olipas kyllä hauskaa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos paljon viestistäsi!

Suositut tekstit